De arbeidsovereenkomst

Iedereen kent de verhalen over problemen met de arbeidsovereenkomst: onduidelijke afspraken en schimmige contractuele constructies die leiden tot duizenden euro’s schade. Er moet dan een rechtszaak aan te pas komen waar regelmatig, tot grote schok van de werkgever, de rechter de overeenkomst kwalificeert als arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft dan in één keer recht op, bijvoorbeeld, achterstallige vakantiedagen en Cao-conform loon. Ook grote bedrijven kan dit overkomen, zie de Deliveroo-zaak van afgelopen jaar. De arbeidsovereenkomst opstellen is dus nog niet zo makkelijk, daarom is het goed om de belangrijkste elementen nog eens op een rijtje te zetten.

Hoe zit het precies?

De arbeidsovereenkomst staat in artikel 610 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). De definitie luidt:

“De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten.”

In dit artikel worden de drie essentiële kenmerken van de arbeidsovereenkomst genoemd:

 1. Arbeid

 2. Loon

 3. Gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer.

Als de rechter van mening is dat deze drie elementen aanwezig zijn dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Het is dan niet relevant of de overeenkomst op papier staat of niet. Ook de naam van de schriftelijke overeenkomst is niet belangrijk. Dit is de rede dat men vaak struikelt over de arbeidsovereenkomst: het gaat erom hoe de arbeidsrelatie er feitelijk uit ziet. Dus, hebben partijen een overeenkomst van opdracht gesloten maar gedraagt de opdrachtnemer zich feitelijk als een werknemer, dan zal er al gauw sprake zijn van een arbeidsovereenkomst.

Waarom is dit belangrijk?

In de praktijk leidt de vraag of er al dan niet sprake is van een arbeidsovereenkomst vaak tot discussie. Bijvoorbeeld wanneer de belastingdienst stelt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst bij een ZZP’er die denkt in opdracht te werken.  Zoals gezegd, dat kan grote financiële en fiscale gevolgen hebben. Daarom is het handig om de drie elementen erbij te houden en die te gebruiken om te toetsen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Hoe kan ik dit goed regelen?

Na het lezen van dit verhaal denk je misschien dat je nooit zelf moet proberen de arbeidsovereenkomst op te stellen. Maar niets is minder waar. Met de software van de Contractenfabriek is de arbeidsovereenkomst opstellen een fluitje van een cent. De contractenfabriek biedt veel verschillende soorten arbeidsovereenkomsten aan. Zo hebben we altijd de juiste oplossing voor jouw situatie. Ons aanbod bevat bevat:

 • De arbeidsovereenkomst voor de bestuurder van een stichting

 • De arbeidsovereenkomst oproepkracht (nul-uren)

 • De arbeidsovereenkomst oproepkracht (min-max contract)

 • De arbeidsovereenkomst bestuurder directeur-grootaandeelhouder

 • Vaststellingsovereenkomst ontbinding arbeidsovereenkomst

 • Arbeidsovereenkomst (onbepaalde tijd)

 • Arbeidsovereenkomst (bepaalde tijd)

In de komende blogs zal meer tijd worden besteed aan deze vormen van de arbeidsovereenkomst. Ga naar onze site  en kijk bij documenten voor voorbeelden en modellen van deze arbeidscontracten.

Wat doet de Contractenfabriek?

Een arbeidsovereenkomst moet waterdicht zijn. Hiervoor zijn zeker niet altijd prijzige juristen nodig. De Contractenfabriek is alles wat je nodig hebt. Ons modelcontract kun je aanpassen naar jouw specifieke wensen en zorgt dat je niet voor onwelkome verrassingen te staan komt. Onze contracten zijn up-to-date en zijn overeenkomstig met de wet en de aanpassingen daarop. Zo zijn wij al hard aan het werk om te zorgen dat onze contracten in overeenstemming zijn met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans die op 1 januari 2020 in gaat.

Enkele voorwaarden die je kunt opnemen in een arbeidsovereenkomst zijn:

 • Het aantal uren dat een werknemer zal gaan werken per week

 • De hoogte van het salaris

 • Hoe de overuren vergoed worden

 • Wat de voorwaarden zijn voor beëindiging van het contract door werknemer of door werkgever.

 • Wat je afspreekt over onkostenvergoeding voor lunch, telefoon of auto.

 • Wel of geen proeftijd

 • Wel of geen concurrentiebeding

 

Zelf je arbeidsovereenkomst opstellen kan voor €19, – ex. BTW via de contractenfabriek.