(Nood)regelingen belastingdienst als gevolg van de Corona crisis
Het coronavirus heeft onze economie in zijn greep. Vooral veel ondernemers zijn getroffen door deze crisis. Ondernemers met bijvoorbeeld een restaurant, café en sportschool hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Veel ondernemers hebben feitelijk geen inkomsten meer, maar de belasting dient wel gewoon betaald te worden.
Daarom heeft de belastingdienst een aantal maatregelen aangekondigd om deze ondernemers te helpen. In dit blog leggen we uit hoe je hiervan gebruik kan maken.
Vraag bijzonder uitstel van betaling aan
Het is mogelijk om de belastingdienst om bijzonder uitstel van betaling te vragen. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Dit werk als volgt:
- Doe belastingaangifte, je krijgt dan een aanslag terug.
- Schrijf een brief aan de belastingdienst waarin je vraagt om uitstel vanwege betalingsproblemen veroorzaakt door corona. De belastingdienst beoordeelt het verzoek niet inhoudelijk, er wordt automatisch drie maanden uitstel van betaling verleend. Een verklaring van een accountant of dergelijke is daarom niet nodig.
- Verstuur de brief. Dit kan digitaal door in te loggen bij de belastingdienst of door de brief te verzenden naar Belastingdienst Postbus 100 6400 AC Heerlen.
Vanaf het moment dat je je meldt, wordt de invordering van je aanslag voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonheffingen direct gepauzeerd gedurende minimaal 3 maanden. Je betaalt ook geen boete voor een te late betaling.
Let op: wil je langer dan drie maanden uitstel vragen dan is aanvullende informatie vereist. De belastingdienst heeft nog niet bekend gemaakt wat dit precies inhoudt maar het ligt voor de hand dat een verklaring van een deskundige, zoals een accountant, dan noodzakelijk is.
Tijdelijke verlaging rente bestaande belastingschulden
Normaalgesproken betaal je 4% invorderingsrente als je een aanslag niet op tijd betaalt. Deze invorderingsrente is vanaf 23 maart 2020 verlaagd van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Verder betaal je 8% belastingrente als de belastingdienst een aanslag te laat kan vast stellen door een gebrek dat jou te verwijten valt.
Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Ook deze tarieven worden verlaagd naar 0,01%. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020. Zo krijg je een steuntje in de rug als je nog belastinschulden had open staan.
Verlaag je voorlopige aanslag
Zo’n verlaging van de rente op bestaande belastingschulden is natuurlijk mooi, maar kan weinig doen om de schade van de afgelopen maand en komende maanden te verlichten.
Als je een lagere winst verwacht door de uitbraak van het coronavirus dan kan je het beste je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt. Dit doe je door via de website van de belastingdienst de inkomsten te verlagen op de voorlopige aanslag. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in januari en februari hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald. Vergeet niet om later in het jaar, als er weer meer winst gemaakt wordt, de voorlopige aanslag op nieuwe te wijzigen. Zo voorkom je dat je bij definitieve aanslag moet bijbetalen.
Wij hebben een modelbrief voor het aanvragen van uitstel van betaling van de belasting opgesteld die hier gratis beschikbaar is. Op onze website vindt je meer modelbrieven en blogs over ondernemen tijdens de coronacrisis. Zie bijvoorbeeld onze modelbrief voor het stopzetten van de huur van je bedrijfspand hier. De contractenfabriek zet zich in voor ondernemers, als je vragen hebt over hoe je bedrijf juridisch kan beschermen tijdens de coronacrisis neem dan gerust contact met ons op.
Disclaimer: Dit blog is gebaseerd op openbare informatie per 28 maart 2020. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.