Ondernemersvormen

Verzoek om aanpassing huur bedrijfsruimte als gevolg van de Corona crisis 

By 20 maart 2020 No Comments

Verzoek om aanpassing huur bedrijfsruimte als gevolg van de Corona-crisis 

Het coronavirus heeft onze economie in zijn greep. Vooral veel ondernemers zijn getroffen door deze crisis. Veel ondernemers met bijvoorbeeld een café, restaurant of kapsalon hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Deze ondernemers hebben feitelijk geen inkomsten meer, maar de huur van het bedrijfspand blijft wel doorlopen elke maand. Op deze manier kunnen de reserves van een ondernemer snel opraken. Nu is de vraag: Is het mogelijk om als ondernemer het betalen van de huur uitstellen?

Huur nauwelijks nog te betalen

Het plan van de overheid is om bepaalde ondernemers tegemoet te komen met een bedrag van €4000 voor de komende drie maanden (met terugwerkende kracht vanaf 1 maart). Dit is bedoeld om kosten van de onderneming zoals de huur te financieren. Echter is dit voor bijvoorbeeld ondernemers met een pand in Amsterdam niet genoeg om waarschijnlijk alleen de huur al mee te dekken. Dit kan erg problematisch zijn. Overigens kan de ondernemer om zichzelf te kunnen voorzien een tijdelijke uitkering bij de gemeente aanvragen (criteria en regels hieromtrent volgen nog).

Hoe nu verder met betalen huur door coronavirus

Op het moment is er nog veel onduidelijk over de betalingsverplichting van de huur voor ondernemers. In beginsel dient de ondernemer gewoon de huur door te betalen, echter zou de ondernemer in een later stadium een rechter deze situatie kunnen voorleggen aangezien deze omstandigheden niet normaal zijn en de huurachterstand een geval van overmacht is en ontstaan is buiten de schuld van de huurder (de overheid heeft deze maatregelen immers opgelegd).

Op het moment is dit niet mogelijk en zou dit ook een meeslepend proces worden. Het beste om te doen in dit scenario is om de verhuurder van uw bedrijfspand een brief te sturen waarin u de situatie uitlegt en verzoekt om eventuele kwijtschelding van de huur gedurende de overheidsmaatregelen dan wel uitstel van betaling van de huur. Het beste in deze periode is om samen met uw verhuurder een oplossing te vinden. Om u hierbij te helpen hebben wij een voorbeeldbrief opgesteld die u gratis kunt gebruiken via onze website. Het enige wat u hoeft te doen is invullen, een account aanmaken, ondertekenen en downloaden.